KADIN VAR OLDUĞU SÜRECE…

kırmizioje

Tarihi, sosyoloji ve psikolojiyi severim, daha doğrusu bayılırım. Hatırlıyorum da ODTÜ’de mühendislik öğrencisiyken, seçmeli dersler söz konusu olduğunda Soğuk Savaş Tarihi, Latince, Sosyoloji Tarihi, Sosyal Psikoloji, Sanat Tarihi gibi dersler alırdım ve saatlerce okurdum(hatta bu derslere kendi bölüm derslerimden daha çok çalışırdım)
Çok şey öğrendim, çok. Sadece bir mühendis olamayacağımı o yıllarda biliyordum.

Bugün biraz tarihten bahsetmek istiyorum. “Soğuk Savaş Tarihi” değil tabi ki:) Seminerlerime katılanlar ya da konuşmalarımı dinleyenler bilirler tarihten hikayeler anlatmayı çok severim. Eski Mısır’a uzanır, sonra tekrar bügüne geri geliriz zaman zaman. Konumuz özellikle görünüm olunca özellikle moda, kostüm, ayakkabı, parfüm, kozmetik,estetik tarihi… Katılımcılarım zaman zaman hem kimya, hem tekstik, hem tarih dinlerler benden:)

İşte bugün de blog okurlarım için böyle bir gün.

Gelelim konumuza….

Bugün sabah güzellik salonuna gittiğimde, herhalde sabahın bu saatinde-09:15-tek ben olurum derken salonda gördüğüm yoğuuuun kalabalık ve kadınların tırnaklarını güzelleştirmek için gösterdikleri azim ve tutku karşısında, kifayetsiz kalamadım doğrusu.

Konumuz : Oje!

Renkler değişse de, oje bir klasik. Dün vardı, bugün var ve yarın da olacak ve işte size Rüzgar’ca bir klasiğin öyküsü:

İlk manikür-tırnakları boyama işlemi diyelim-Fransa değil, bundan 5000 yıl önce Hindistan’da kınalar kullanılarak yapılıyor ve daha sonra bir çok kültür de bunu uygulamaya başlıyor. Hatta milattan önce 4000’lerde Babil’de tırnakları boyamak için altın kullanılıyor. Düşünebiliyor musunuz tırnaklar altın ile kaplı!

 goldnails

 

3000’lere geldiğimizde Çinliler zenginlik ve statü sembolü olarak, 600’lere geldiğimizde, hanedana mensup olanlar tırnaklarını asalet ve soyluluk göstergesi olarak altın ve gümüş reklerinde boyuyorlar. Eğer düşük sınıftan birisi bu renkleri kullanırsa ölüm cezasına bile çarptırılıyor.

chinesnails

veeee Nefertiti ve  Cleopatra Trendi…

Kendi zamanlarının “güzel kadın” sembolleri… ve kırmızı oje fenomeni başlıyor. O dönemde kırmızı oje gücün sembolü.

Kırmızının tonu ne kadar koyu, o kadar güçlüsün dönemi!

Nefertiti tırnaklarını yakut kırmızısına boyuyor.
Cleopatra ise daha kiremit tonları… Cleopatra döneminde soylular kırmızı kullanırken, daha aşağı sınıftaki kadınların açık ve donuk renklerde tırnaklarını boyalmalarına izin veriliyor.

Zaman ilerliyor, oje ise tarihte bizimle geliyor…

İnkalar 1500’lerde tırnak sanatını geliştiriyor, nasıl mı? Tırnaklarına kartal figürleri çizerek.

18.yüzyılda meşhur Fransız manikürü Paris’te ortaya çıkıyor.

ve 1920’lerde araba boyaları, evet araba boyaları oje oluveriyor, sonradan kimyasal formül revize ediliyor ve geliştiriliyor, 30’larda bugünküne benzer ilk oje piyasaya sunuluyor. Revlon markası oyunun kurallarını belirliyor.
20 ve 30’larda fransız manikürü dünyada tüm kadınlar arasında oldukça popüler oluyor.

Technicolor’un kullanılmaya başlanması sadece Hollywood film endüstrisini değil, pek çok şeyi de etkiliyor. Moda, güzellik, makyaj…

 Rita-Hayworth-11

Rita Hayworth’un kırmızı ruj ve ojeleri ortaya çıkıyor…
Bu dönemde Revlon markası ihtiyacı farkediyor ve kadınlara istediklerini veriyor.

liz-taylor-01a-4351

1950’lerde kırmızı heryerde. Kırmızı, kırmızı, daha çok kırmızı!
1960’larda kırmızılar pastellere dönüyor.
1970’lerde Goldie Hawn, Mia Farrow, Farrah Fawcett gibi aktristler daha doğal renkleri moda yapıyor. Siyahsa 1970’lerde gotik ve punklar arasında moda.
1980’ler parlak kırmızı ve fuşyaların olduğu, hatta Madonna’nın bize ilk defa sunduğu neon yıllar!

yellow_IanMcKell_22

1990’lar daha koyu renkler, koyu kırmızılar, bordolar…
2000’ler fransız manikürü, kırmızı ve vişne bordolar klasikler arasında, her zaman da olacak. Bir de, moda ve teknoloji neonları, mavileri, yeşilleri, degradeleri, çatlayan-patlayan ojeleri sundu kadınlara.

 nail

blacknails

Benim tavsiyem ve tercihlerimse klasiklerden yani french, kırmızı ve vişne-bordo’dan şaşmamak yönünde. Moda geçer, stil kalır.

Jessica-Alba-Care-And-Polish-Red-Nail

İşte hikaye kısaca böyle. Oje kadın olduğu sürece var olcak. Dünkü asalet, sonra statü ve güç sembolü bügünlerde moda ile şekilleniyor. Moda da kişinin kendini ifadesi oluveriyor.

Kadın var olduğu sürece güzellik, güzellik var olduğu sürece oje de olacak:))

Bu yazı da devam edecek:)